What’s next?

Wat leverden de denkoefeningen, de negen transitie-experimenten en het samen leren en reflecteren binnen het transitieprogramma leren, leven en werken 2050 op?

En wat kan jij daarmee?

  • Ontdek de vier hotspots voor transitie en leer meer over hoe we leren, leven en werken in de toekomst. Al doende lerend ontdekten het transitieteam en de 9 transitie-experimenten vier hotspots waarbinnen de transitie naar een nieuwe manier van leven, leren en werken zich duidelijker begint af te tekenen.  De hotspots vullen nieuwe denksporen aan met praktijken en leerlessen, inzichten die voortvloeien uit de ervaringen van de transitie-experimenten en het collectieve leertraject, over aangepaste leerwegen (meester van je eigen leerweg), governance (samen organiseren voor transitie) en  inclusie (inclusie in cocreatie) tot ruimte (wendbare ruimte voor leren). Wie weet spot jij deze hotspots zelf ook in jouw omgeving, organisatie, netwerk? 
  • Leer bij over waar deze transitie begon, leer van de ervaringen van de transitie-experimenten, kom iets te weten over de aanpak van deze transitie…
  • Ga mee aan de slag. Naast denksporen, leerlessen en inzichten die inspireren en die nieuwe praktijken tonen, werden voor elke hotspot in deze transitie ook acties voor de toekomst geformuleerd. Wil je mee stappen zetten naar een nieuwe manier van leven, leren en werken? Dan helpen deze acties je op weg.
  • Zoek je nog meer inspiratie en verdieping? Kijk dan zeker eens naar de leeslijst onderaan de pagina van elke hotspot, luister naar deze podcast van Buiten de Krijtlijnen.

En wij? 

De transitie-experimenten blijven verder timmeren aan hun nieuwe praktijken. Lees hier meer over hoe zij kijken naar de toekomst.  

Ook het transitieteam bouwt in vervolgsporen verder aan deze transitie. 

  • Europa WSE (de nieuwe naam van ESF Vlaanderen) zet de komende jaren in op de de verdere uitbouw van lokale leerecosystemen. Herbeleef hier het startmoment van Europa WSE.
  • Tweeperenboom bouwt verder aan lerende organisaties en vitale coalities die samenwerken rond leren, leven en werken in andere projecten zoals Switching Talents. Tweeperenboom ondersteunt ook de uitbouw van lokale leerecosystemen in Limburg en de Westhoek.
  • Architecture Workroom Brussels engageert zich verder in het project ‘De grote verbouwing’ met Tweeperenboom.

Spreek ons aan als je vragen hebt over deze transitie. Je kan ons via deze weg contacteren.