LoREco

In het kort

Loreco

LoREco is een acroniem dat staat voor Lokale en Regeneratieve Economie. “LoREco wil de economie weer dichter bij de mensen brengen”, zegt Jonas Van Lancker, projectcoördinator bij Howest. “Wij geloven dat de grote technologische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen van de toekomst slechts kunnen worden aangepakt door in te grijpen op de fundamenten. De opzet van ons project was te experimenteren met een complementaire munt en een daaraan gekoppeld gegarandeerd inkomen om de lokale economie en het sociaal weefsel in centrumsteden te versterken en om zo de volle potentie van de bevolking op een duurzame manier aan te spreken.” We spraken met Jonas Van Lancker en reflexief monitor Geert Hofman over hun project LoREco. Waarom ze eraan begonnen, wat er van geworden is, de lessen die ze leerden en hoe zij de toekomst zien.

Projectpartners: Howest, Muntuit, Fairfin, Happonomy

LoReCo

Muntuit is de koepelorganisatie waarbij je terecht kunt als je een vraag hebt over complementaire muntsystemen of alternatieve munten – een concept dat centraal staat bij LoREco. Sander van Parijs is betrokken bij het project.

Fairfin is een organisatie die nadenkt over een rechtvaardiger economisch en financieel systeem, wat de gevolgen daarvan zijn en wat er nu misloopt. Hugo Wanner is projectmedewerker.

Happonomy is een club van denkers en doeners die nadenken over hoe je terug ‘happiness’ in de economie kunt krijgen. Meer geluk en welzijn – eerder dan welvaart. Bruno Delepierre en Stef Kuypers werken mee aan het project.

Samen voelden de partners de drang om de economie weer dichter bij mensen te brengen en geluk te brengen.

Negen transitie-experimenten verkregen vanuit het Europese Sociaal Fonds financiering en ondersteuning.