Levenslang leren, de nieuwe norm

Hoe kunnen we de huidige grote uitdagingen – klimaat, oorlog, migratie, vergrijzing, gezondheid – het hoofd bieden? Wat is een passend antwoord op de gevolgen van onder meer de Covid-19 pandemie en de digitale en groene transities? Het louter oplappen of verbouwen van bestaande structuren volstaat niet. In 2018 gingen de departementen Onderwijs en Vorming en Werk en Sociale Economie – vanuit Visie 2050 – op zoek naar manieren om leven, leren en werken op een nieuwe leest te schoeien. Ook 9 transitie-experimenten gingen met steun van het ESF van start. De projecten brengen radicaal nieuwe ideeën over leven, leren en werken in de praktijk om er van te kunnen leren. Elk project vertrok vanuit een droom. ‘Levenslang leren, de nieuwe norm’ van SyntraPXL, is één van deze projecten.

Op 29 april 2022 interviewden we Wouter Steegmans en Marjoleine Drieskens van ‘De toekomst is lerend’ (SyntraPXL) . Hieronder lezen jullie over dromen, uitdagingen, lessen en nog veel meer over dit project.

Dit interview maakt deel uit van het project ‘Lang leven leren’, een website waarop doeners, denkers en dromers uitgenodigd worden om eigen kleine en grote voorbeelden te delen die een omslag kunnen maken in de manier waarop we leven, leren en werken.

Initiatiefnemers T2-campus (SyntraPXL, VDAB, Stad Genk)
Locatie T2 Campus Genk
Contact

Marjoleine Drieskens
Marjoleine.drieskens@syntrapxl.be

Wouter Steegmans
Wouter.steegmans@syntrapxl.be

Negen transitie-experimenten verkregen vanuit het Europese Sociaal Fonds financiering en ondersteuning.