LAB – De toekomst is lerend

De samenwerking

Hoe liep de samenwerking met bedrijven en andere organisaties? Wat leerde je van de andere projecten en/of de begeleiding ervan?

Kristien Bruggeman: Voor corona stond er heel veel in de steigers, maar dat is allemaal in het water gevallen. En ik vrees dat de impact van corona op onze maatschappij nog veel groter gaat zijn dan wat we nu vermoeden. Veel mensen hebben veel meer tijd gekregen en hebben andere dingen opgepakt, bijvoorbeeld sport of een andere vergeten hobby die ze terug van onder het stof haalden. Mensen zien er tegenop om de dingen die ze herontdekten mogelijk te moeten opgeven en de regie van hun leven terug meer uit handen te moeten geven. Het vooruitzicht om opnieuw alle dagen de file in te moeten staan of uren in de trein te zitten, trekt hen zeker niet aan. Tot de great resignation zoals in Amerika zal het wel niet komen, denk ik.

Vlamingen zijn en blijven nogal honkvast. Maar ik vermoed dat veel mensen gas zullen willen terugnemen en misschien ook bewust minder zullen gaan werken. En dat zet toekomstige samenwerkingen misschien ook wel onder druk, want dat vraagt ook veel extra energie. Denk maar aan samen met bedrijven leertrajecten opzetten. Ik heb het gevoel dat velen zullen zeggen: “Laat ons maar gewoon doen, dat is ook al goed genoeg”

LAB de toekomst is lerend

De samenwerking met de andere projecten is wat minder intensief geweest dan wat vooropgesteld was, ook weer mede door het feit dat we elkaar meestal online gezien hebben in plaats van face-to-face, en dat maakt een heel groot verschil. De banden die we in het begin al wel wat aangehaald hadden, hebben we niet echt kunnen versterken. Met De Met blijven we nauw contact houden en we leren ook van elkaar. En ook met het Genkse team van het project op de Genkse t2-campus wisselden we kennis en ervaring uit. Maar de maatregelen die we moesten in acht nemen als we elkaar dan toch nog eens zagen – mondmaskers, afstand houden – waren niet bepaald bevorderlijk om de synergie te laten stromen.

ESF heeft enkele heel inspirerende transitiedagen georganiseerd voor alle projecten. Bijvoorbeeld bij het bezoek aan Timelab in Gent voelde ik de goesting om samen iets te gaan doen heel fel opborrelen.

Negen transitie-experimenten verkregen vanuit het Europese Sociaal Fonds financiering en ondersteuning.